Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania
Streszczenie
Słowa kluczowe
Pełny tekst
PDFLiteratura
Bender A.E. [1980], Człowiek i żywność, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Bernstein A.M. i in. [2010], Major Dietary Protein Sources and Risk of Coronary Heart Disease in Women, „Circulation”, nr 122.
Busch J. i in. [2010], Salt Reduction and the Consumer Perspective, „New Food”, nr 2.
Całyniuk B. i in. [2011], Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92(1).
Ciborowska H., Rudnicka A. [2010], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) [2004], Institute of Medicine, The National Academies Press, Washington.
Fats and Cholesterol [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-shouldyou-eat/fats-and-cholesterol/ (20.01.2014).
Gawęcki J. [2002], Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu, „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, nr 4, suplement.
Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. [2006], Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Gertig H., Gawęcki J. [2007], Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, PWN, Warszawa.
Haven J. i in. [2006], Developing the Consumer Interface for the MyPyramid Food Guidance System, „Journal of Nutrition Education and Behavior”, nr 38.
Healthy Eating Plate & Healthy Eating Pyramid [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/ (20.02.2014).
Jarosz M. i in. [2012a], Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
Jarosz M. i in. [2012b], Woda i elektrolity [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
Kozłowska-Wojciechowska M. [2004], Żyjmy w zdrowiu, czyli nowa piramida zdrowia, Prószyński i S-ka, Warszawa.
Kunachowicz H. i in. [2005], Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, wyd. 3, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
Kwasek M. [2010], Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej, IERiGŻ, Warszawa.
McCullough M.L. i in. [2002], Diet Quality and Major Chronic Disease Risk in Men and Women: Moving toward Improved Dietary Guidance, „The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 76.
Leitzmann C., Keller M. [2010], Vegetarische Ernährung, Ulmer UTB, Stuttgart.
My Plate [2014], http://www.choosemyplate.gov/ (28.02.2014).
Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja [2012], red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
Nuts for the Heart [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nuts-for-the-heart (20.06.2014).
Pan A. i in. [2011], Red Meat Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: 3 Cohorts of U.S. Adults and an Updated Meta-analysis, „The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 94 (4).
Podstawy teoretyczne programu „Trzymaj formę”. Poradnik dla nauczycieli [2010], wyd. 4, Główny Inspektorat Sanitarny, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa.
Produktowe wytyczne żywieniowe dla krajów europejskich [2009], „Przegląd EUFIC”, nr 10, http://www.eufic.org/article/pl/page/RARCHIVE/expid/Produktowe-wytycznezywieniowe-dla-krajow-europejskich/ (28.02.2014).
Protein [2014], http://www.hsph.harvard.ed/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/ (20.02.2014).
Sodium Intake for Adults and Children [2012], WHO, http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pdf (20.02.2014).
Sprawa spożycia soli w Europie [2010], „Współczesna Żywność”, nr 8, http://www.eufic.org/article/pl/4/35/artid/Sprawa-spozycia-soli-w-Europie/ (20.02.2014).
Sygut M. [2013a], Stawiamy na sport czy używki, „Rynek Zdrowia”, nr 10 (99).
Sygut M. [2013b], Choroby dietozależne, czyli nie wiemy co jemy, http://www.rynekzdrowia.pl/Wywiady/Choroby-dietozalezne-czyli-nie-wiemy-co-jemy,132523.html (28.02.2014).
The Nutrition Source [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/.
USDA’s Food Guide Pyramid Booklet [1992], http://www.cnpp.usda.gov/Publications/MyPyramid/OriginalFoodGuidePyramids/FGP/FGPPamphlet.pdf (28.02.2014).
Venti C.A., Johnston C.S. [2002], Modified Food Guide Pyramid for Lactovegetarians and Vegans, „The Journal of Nutrition”, nr 132 (5).
Whole Grains [2014], http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/whole-grains/ (20.02.2014).
Wiśniewska-Roszkowska K. [1987], Wegetarianizm, Państwowe Wydawnictwo „Wiedza Powszechna”, Warszawa.
Zasady prawidłowego żywienia [2014], http://www.izz.waw.pl/pl?/option=comcontent-&view=article&id=7 (20.06.2014).
DOI: https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0306