Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych

Autor

  • Michał Halagarda Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności
  • Władysław Kędzior Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności
  • Ewa Pyrzyńska Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

Słowa kluczowe:

produkty tradycyjne, produkty regionalne, chronione oznaczenie geograficzne, chroniona nazwa pochodzenia, gwarantowana tradycyjna specjalność, lista produktów tradycyjnych

Abstrakt

Polska jest krajem o bardzo urozmaiconych warunkach terenowych i klimatycznych, co umożliwia uprawę ziemi i chów zwierząt. Czynniki te oraz zwyczaje ludowe sprawiły, że powstało wiele specyficznych produktów charakterystycznych dla określonych obszarów. W artykule przedstawiono obowiązujące przepisy prawne i procedury rejestracyjne dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych. Zaprezentowano również aktualne dane dotyczące liczby zarejestrowanych produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym, chronionej nazwie pochodzenia i gwarantowanej tradycyjnej specjalności oraz wpisanych na Listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Błąd M. [2006], Produkty tradycyjne i regionalne - dywersyfikacja działalności rolniczej, „Wieś Jutra", nr 6 (95).

Borowska A. [2007], Możliwości rozwoju wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych, „Wieś Jutra", nr 10.

Brambilla G. et al. [2008], Normative and Pre-normative Aspects for the Management of Actual and Perspective POPs in Meat and Meat Products, „Meat Science", nr 78.

Czarniecka-Skubina E., Janicki A. [2009], Znakowanie żywności tradycyjnej i ekologicznej, „Przemysł Spożywczy", nr 9.

Czyż M. [2005], Oznaczenia geograficzne a znaki towarowe w prawie wspólnotowym [w:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia, red. M. Gąsiorowski, Fundusz Fundacji Współpracy, Warszawa.

Dolatowski Z. [2008], Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce oraz w Unii Europejskiej [w:] Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.

Duczkowska-Piasecka M. [2005], Tradycyjna żywność na obszarach wiejskich. Specyfika budowy rynku [w:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia, red. M. Gąsiorowski, Fundusz Współpracy, Warszawa.

EU Agricultural Product Quality Policy [2013], http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html (dostęp: 2.12.2013).

Gąsiorowski M. [2004], Europejski system oznaczania jakości produktów regionalnych [w]: Rzeczpospolita produktów regionalnych, red. K. Vinaver, J. Jasiński, Wydawnictwo Podróżnik, Białystok.

Gąsiorowski M. [2006], Ochrona produktów regionalnych i tradycyjnych, „Agro-Smak", nr 2.

Jasiński J. [2005], Wyróżnienie produktów regionalnych na rynku i wynikające z tego korzyści [w:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia, red. M. Gąsiorowski, Wydawnictwo Fundacji Funduszu Współpracy, Warszawa.

Kieljan K. [2011], O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Kraków.

Kłos Z. [2012], Zainteresujmy się produktami regionalnymi, „Problemy Jakości", nr 7-8.

Kołożyn-Krajewska D. [2008], Bezpieczeństwo zdrowotne produktów tradycyjnych [w:] Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.

Korzycka-Iwanow M., Wojciechowski P. [2008], Ochrona regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych w prawie wspólnotowym [w:] Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.

Łuczka-Bakuła W. [2004], Produkty regionalne i tradycyjne na rynku europejskim, „Przemysł Spożywczy", nr 4.

Makała H. [2004], Produkty tradycyjne i regionalne, „Gospodarka Mięsna", nr 11.

Nowe rozporządzenie w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych [2013], http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Aktualnosci/Nowe-rozporzadzenie-w-sprawie-systemow-jakosci-produktow-rolnych-i-srodkow-spozywczych (dostęp: 2.12.2013).

Olszańska A. [2007], Produkty tradycyjne na rynku mięsa w Polsce - szanse i możliwości sprzedaży na rynkach krajowym i zagranicznym, „Folia Universitatis Agriculturae Stetinesis, Oeconomica", nr 256 (48).

Ozimek I. [2009], Produkty regionalne i tradycyjne - ocena sytuacji prawnej [w:] Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, PTTŻ, WSHiT, Częstochowa.

Piesiewicz H. [2010], Regulacje unijne a preferencje konsumentów, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy", nr 3.

Produkty regionalne i tradycyjne [2013], http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/ (dostęp: 15.11.2013).

Produkty tradycyjne i regionalne, zasady rejestracji [2013], Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Karniowice.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 [2007], MRiRW, Warszawa.

Resano-Ezcaray H., Sanjuán-Lopez A.I., Albisu L.M. [2007], Consumers' Acceptability of Cured Ham in Spain and the Influence of Information, „Food Quality and Preference", nr 18(8).

Rozporządzenie [1216/2007], Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1216/2007 z dnia 18 października 2007 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013).

Rozporządzenie [628/2008], Rozporządzenie Komisji (WE) nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013).

Rozporządzenie [1151/2012], Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013).

Sawicki B., Malik A. [2009], Produkty tradycyjne i regionalne jako szansa pozyskania wysoko pozycjonowanej marki w turystyce na obszarach wiejskich [w:] Marka wiejskiego produktu turystycznego, red. P. Palich, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia.

Stadnik J. [2009], Tradycyjne i regionalne produkty mięsne z województwa lubelskiego w opinii konsumentów [w:] Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, PTTŻ, WSHiT, Częstochowa.

Stus M. [2007], Produkty tradycyjne i regionalne - kampania zakończona, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy", nr 10.

Szetyn J., Wiszinewska-Łaszczych A. [2010], Produkty tradycyjne i regionalne w regulacjach UE i krajowych. Czy kabanosy będą „Gwarantowaną tradycyjną specjalnością"?, „Gospodarka Mięsna", nr 11.

Tyszkiewicz S. [2008], Ochrona żywności tradycyjnej [w:] Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka, red. Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.

Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20050100068 (dostęp: 30.11.2012).

Zin J. [2005], Szanse dla tradycyjnych i regionalnych przetworów mięsnych, cz. I, „Gospodarka Mięsna", nr 10.

Pobrania

Opublikowane

2015-12-10

Numer

Dział

Artykuły