Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce

Autor

  • Ewa Pyrzyńska Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

Słowa kluczowe:

dieta wegetariańska, wegetarianizm, racjonalne żywienie, substytuty mięsa

Abstrakt

Diety wegetariańskie zyskały w ostatnich latach dużą popularność. Mogą być stosowane w profilaktyce obecnie powszechnie występujących chorób cywilizacyjnych, ze względu na swoją niską wartość energetyczną przy wysokiej wartości odżywczej. Celem pracy było wykazanie czy wegetarianizm jest zgodny z zasadami prawidłowego odżywiania oraz który rodzaj diety wegetariańskiej jest najbardziej zbliżony do tradycyjnego modelu żywienia. Na podstawie badań ankietowych oraz studiów literaturowych został wysunięty wniosek, że dietą wegetariańską, najbardziej zbliżoną do mieszanego modelu żywienia, jest dieta laktoowowegetariańska. Diety wegetariańskie są w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze pod warunkiem odpowiedniego doboru produktów roślinnych oraz stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mleka, jaj. Wyjątkiem są diety ściśle wegetariańskie, które nie są zalecane przez dietetyków.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Barr S.I., Chapman G.E. [2002], Perceptions and Practices of Self-defined Current Vegetarian, Former Vegetarian and Nonvegetarian Women, „Journal of the American Dietetics Association", nr 102 (3).

Bilski J. [1999], Racjonalne odchudzanie, czyli droga do ponownej młodości dla walczących z nadwagą, Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław.

Ciborowska H., Rudnicka A. [2012], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Cramm D. von [1997], Kuchnia wegetariańska, Oficyna Wydawnicza MAK, Warszawa.

Gawęcki J. [2003], Białka w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.

Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. [2006], Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Gertig H., Przysławski J. [2006], Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Kaplan H.F. [2012], Vegetarianism, Encyclopedia of Applied Ethics, Elsevier Inc., London.

Łukaszewski W. [2007], Wegetarianizm w praktyce, Wydawnictwo Złote Myśli, Gliwice.

Position of the American Dietetics Association and Dietitians of Canada: Vegetarian Diets [2009], „Journal of the American Dietetics Association", nr 109 (7).

Van Horn L. [2011], Achieving Nutrient Density: A Vegetarian Approach, „Journal of the American Dietetics Association", nr 111 (6).

Wills J. [2000], Biblia żywności i żywienia, Wydawnictwo Amber Sp. z o.o., Warszawa.

Wiśniewska-Roszkowska K. [1987], Wegetarianizm, Państwowe Wydawnictwo „Wiedza Powszechna", Warszawa.

Witarianizm, „Magazyn Vege" 2008, nr 3.

Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. [1997], Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Instytut Danone - Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.

Pobrania

Opublikowane

2015-12-20

Numer

Dział

Artykuły