The Role of IFS and BRC Standards in Supplier Assessments

Authors

  • Urszula Balon Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Zarządzania Jakością
  • Milena Sikora Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2015.0939.0311

Keywords:

International Food Standard - IFS, British Retail Consortium - BRC, internal audit, food safety

Abstract

Food industry companies have an obligation to ensure the safety of products by implementing the mandatory requirements laid out for GHP, GMP and HACCP systems. Additionally, they can also implement ISO 22000 requirements. However, retailers additionally require of suppliers an IFS and/or BRC certificate. The article presents the requirements of IFS and BRC standards, with particular emphasis on audits as part of the verification of the requirements. Comparisons of requirements of both standards are also described. IFS/BRC standards compliance certified companies reap numerous benefits, including the opportunity to sell their products to markets throughout the world.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Berdowski J. [2005], Wpływ współczesnych systemów zarządzania jakością a szczególnie HACCP, BRC, IFS na procesy doskonalenia organizacji zajmującej się produkcją i obrotem żywnościąi „Problemy Jakości", nr 9.

Berdowski J. [2012], Wszystko o nowym BRC, cz. 2: Opis wymagań fundamentalnych VI wersji standardu BRC, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 5.

Berdowski J. [2013], Jak uniknąć negatywnej oceny. Najważniejsze wymagania VI wersji standardu IFS, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 1.

Czupryna M., Maleszka A. [2006], Dodatkowe wymagania stawiane przedsiębiorcom branży spożywczej, „Problemy Jakości", nr 9.

Dobski P. [2006], Rola systemów zapewnienia jakości w budowaniu jakości oferty przedsiębiorstw handlu detalicznego, „Problemy Jakości", nr 11.

Drabas E., Wojciechowski A. [2006], IFS oraz BRC - międzynarodowe standardy zapewnienia jakości wyrobów spożywczych, „Kalejdoskop Mięsny", nr 2.

Globalna Norma Dotycząca Bezpieczeństwa Żywności BRC [2011], Edycja 6, British Retail Consortium, Londyn.

Havinga T. [2006], Private Relation of Food Safety by Supermarkets, „Law&Policy", vol. 28, nr 4, http://dx.doi.org/10.1111/j.1467-9930.2006.00237.x.

IFS Food Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych [2012], Wersja 6, IFS Management GmbH, Niemcy.

IFS Food Standard for auditing quality and food safety of food products [2014], Version 6, IFS Management GmbH, Germany April.

International Trade Centre, Standards Map Compendium. 100 voluntary standards [2013], „At a Glance", March.

Kafel P., Sikora T. [2013], Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej, „Food. Science. Technology. Quality", vol. 1(86), http://dx.doi.org/10.15193/zntj/2013/86/204-216.

Kłodowski A. [2005], IFS/BRC międzynarodowe standardy sieci handlowych, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5.

Knaflewska J., Pospiech E. [2007], Quality Assurance Systems in Food Industry and Health Security of Food. Acta Sci. Pol., „Technol. Aliment.", nr 2.

MacDonald M. [2006], Audit, czyli współpracować, nie terroryzować, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 2.

Nowicki P. [2010], IFS i BRC - Standardy oceny dostawców [w:] Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością, red. T. Sikora, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.

Nowicki P., Sikora T. [2012], Obligatory and Voluntary Food Safety Management Systems - The Up to Date Review, nr 06; In proceeding of: 6th International Quality Conference, At Kragujevac, Serbia.

Popis M. [2013], Systemy bezpieczeństwa żywności, „Problemy Jakości", nr 2.

Standards Map Compendium. 100 Voluntary Standards „At a Glance" [2013], International Trade Centre.

Downloads

Issue

Section

Articles