A Vegetarian Diet in the Light of the Principles of Proper Nutrition - Attitudes and Behaviour of Vegetarians in Poland

Authors

  • Ewa Pyrzyńska Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Żywności

Keywords:

vegetarian diet, vegetarianism, rational nutrition, meat substitutes

Abstract

In recent years vegetarian diets have increased in popularity. Thanks in part to their low energy density and high nutrient density, they are used as preventive treatments for commonly occurring diseases. The aim of this study was to demonstrate whether vegetarianism is consistent with the principles of good nutrition and the type of vegetarian diet that is closest to the traditional model of nutrition. Based on surveys and a review of the literature, it is concluded that the most similar model to a mixed diet is a lacto-ovovegetarian diet. Vegetarian diets are able to provide the body with essential nutrients if they are based on the proper selection of plant products and the use of some animal products, such as milk and eggs. An exception is the strictly vegetarian diet (e.g. veganism), which is not recommended by nutritionists.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barr S.I., Chapman G.E. [2002], Perceptions and Practices of Self-defined Current Vegetarian, Former Vegetarian and Nonvegetarian Women, „Journal of the American Dietetics Association", nr 102 (3).

Bilski J. [1999], Racjonalne odchudzanie, czyli droga do ponownej młodości dla walczących z nadwagą, Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław.

Ciborowska H., Rudnicka A. [2012], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Cramm D. von [1997], Kuchnia wegetariańska, Oficyna Wydawnicza MAK, Warszawa.

Gawęcki J. [2003], Białka w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.

Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. [2006], Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Gertig H., Przysławski J. [2006], Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Kaplan H.F. [2012], Vegetarianism, Encyclopedia of Applied Ethics, Elsevier Inc., London.

Łukaszewski W. [2007], Wegetarianizm w praktyce, Wydawnictwo Złote Myśli, Gliwice.

Position of the American Dietetics Association and Dietitians of Canada: Vegetarian Diets [2009], „Journal of the American Dietetics Association", nr 109 (7).

Van Horn L. [2011], Achieving Nutrient Density: A Vegetarian Approach, „Journal of the American Dietetics Association", nr 111 (6).

Wills J. [2000], Biblia żywności i żywienia, Wydawnictwo Amber Sp. z o.o., Warszawa.

Wiśniewska-Roszkowska K. [1987], Wegetarianizm, Państwowe Wydawnictwo „Wiedza Powszechna", Warszawa.

Witarianizm, „Magazyn Vege" 2008, nr 3.

Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. [1997], Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Instytut Danone - Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.

Published

2015-12-20

Issue

Section

Articles